Toepassingen & Monumenten

Onze nostalgische metalen dakramen worden in veel gebouwen toegepast waar uitstaling of regelgeving dit voorschrijft. In veel monumentale panden en boerderijen zijn in het verleden gietijzeren dakramen toegepast, deze kunnen perfect vervangen worden door onze geïsoleerde nostalgische dakramen om zo ook een de eisen van deze tijd te voldoen. Ook monumentenzorg past onze nostalgische dakramen toe in monumentale panden.

Het uitgebreide gamma maakt het mogelijk om bij het ontwerpen van uw woning, pool house of bijgebouw een juiste keuze te kunnen maken. De dakramen brengen sfeer en nostalgie in een gebouw wat u met een standaard hedendaags dakraam niet kunt realiseren.

Wat zegt Monumentenzorg over Dakramen?

Historische Dakramen in monumenten.

oud dakraam monumentEen oud dakraam is te vervangen voor een nieuw metalen dakraam voorzien van isolerende beglazing voor een verbeterde isolatiewaarde. Een nieuw dakraam brengt veel ruimte en licht waardoor er op zolder extra leefruimte ontstaat. Een nieuw dakraam plaatsen in een dichte kap is echter een inbreuk op de monumentale kapconstructie. Het is dan ook niet toegestaan om zonder meer een dakkapel of dakraam op uw monument te plaatsen. Informeer eerst bij de monumentenambtenaar van uw gemeente. Ook bij de reconstructie van een verdwenen dakraam of dakkapel is het aan te raden om met uw gemeente in overleg te gaan. Er zijn geen financierings- en fiscale aftrek mogelijkheden bij een reconstructie.

Aandachtspunten bij plaatsing van dakkapel of dakraam.
Plaats een dakraam altijd tussen de sporen of spanten van het dak.
Kijk goed naar de verhouding tussen dakramen en het dakoppervlak. Het gesloten karakter van het dak moet gehandhaafd blijven.

Lees ook de brochure Daglicht op Zolder.

Naar Historische daken en onderhoud van  monumentenzorg klik hier!